Voedseldemocratie
docenten
studenten
actoren
contact
Eten op tafel zetten is lang niet voor iedereen een evidente dagdagelijkse bezigheid. Hoe democratisch is onze voedselvoorziening? En hoe zorgen we ervoor dat iedereen (meer) inspraak krijgt in lokale beleidsvorming rond voedsel? Niet alle inwoners kennen het Gentse voedselbeleid Gent en Garde en de bestaande initiatieven. Daarnaast beperken de meeste Gentse initiatieven rond voedselondersteuning zich tot informeren of meedoen met de voedselbedeling aan de minder bedeelden. Er zijn echter weinig initiatieven waar inwoners mee kunnen nadenken of beslissen hoe beleid rond voedsel gevoerd wordt.
In dit masterproefatelier staat de zoektocht naar manieren om moeilijk bereikbare groepen te betrekken in lokale beleidsvorming rond voedsel centraal. We focussen hier vooral op het niveau van de wijk en willen daarom ook actief participeren met bewoners en organisaties om richting concrete beleidsvoorstellen te werken. Verschillende pistes worden door de studenten verkend: voedsel in de klas, voedselongelijkheid, culturele praktijken rond voeding, buurtmoestuinen, ruimte voor connectie rond voeding…
Wat is een masterproefatelier?
In een masterproefatelier van de Stadsacademie onderzoeken studenten uit verschillende opleidingen, in het kader van hun bachelor- of masterproef, eenzelfde stedelijke duurzaamheidskwestie. Stedelijke actoren zoals beleidsmakers, experts, burgercollectieven en middenveldorganisaties worden gedurende het hele proces betrokken, van het formuleren van het probleem en de onderzoeksvragen tot de valorisatie van de inzichten. In de masterproefateliers staan leren van elkaar en experimenteren centraal. Met het onderzoek en de resultaten proberen we bij te dragen aan maatschappelijke verandering richting duurzame steden.