STADSACADEMIE is een platform voor samenwerking tussen Universiteit Gent en stedelijke actoren rond Gentse duurzaamheids­kwesties via transdisciplinair onderzoek en onderwijs.

Masterproefatelier
2023-2024

Voedselondersteuning II

Is voedselhulp wel een rechtvaardige manier van armoedebestrijding?

docenten

UGent — Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen — vakgroep Landbouweconomie
UGent — Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen — vakgroep Levensmiddelentechnologie, voedselveiligheid en gezondheid
UGent — Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen — vakgroep Plant en Gewas
UGent — Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen — vakgroep Conflict- en Ontwikkelingsstudies
UGent — Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen — vakgroep Landbouweconomie
UGent — Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen — vakgroep Sociologie
UGent — Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen — vakgroep Levensmiddelentechnologie, voedselveiligheid en gezondheid
UGent — Faculteit Economie en Bedrijfskunde — vakgroep Marketing, Innovatie en organisatie

studenten

Anne Sophie Van Dijck
Master of Science in de gezondheidsbevordering
Master of Science in Nutrition and Food Systems
Master of Science in de gezondheidsbevordering
Master of Science in de bio-ingenieurswetenschappen: levensmiddelenwetenschappen en voeding
Master of Science in Nutrition and Food Systems

actoren

Beweging van Mensen met Laag Inkomen en Kinderen (BMLIK)
Kring Rond mensen in Armoede in de Stad (KRAS vzw)

contact

UGent — Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen — vakgroep Landbouweconomie
UGent — Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen — vakgroep Plant en Gewas
UGent — Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen — vakgroep Landbouweconomie

De keuze kunnen maken wat je eet en hoeveel je eet? Voor veel mensen is het een evidentie, maar voor een groeiende groep mensen en gezinnen is die keuze echter niet zo evident. De coronacrisis en de stijgende voedselprijzen zorgen ervoor dat mensen meer en langer beroep doen op voedselhulp. Zo herverdeelde het logistiek platform Foodsavers, gevestigd in Gent, meer dan 1.763.716 voedselpakketten sinds de oprichting in 2017. Ze ervaren, net als sociale kruideniers en sociale restaurants, een grote vraag en een dalend aanbod. Daarnaast zien we ook tal van nieuwe burgerinitiatieven opduiken, zoals de Kookploeg Gent Solidair en het solidair eethuis Karoot, mede dankzij de steun van de Gentse Voedselraad. Ondanks deze fantastische initiatieven rijst echter de vraag op of voedselhulp op zich wel een rechtvaardige manier van armoedebestrijding is. Kan er geen structurelere oplossing gezocht worden, waardoor iedereen mee aan tafel kan schuiven? 

Dit masterproefatelier pakt deze centrale vraag vast en werkt deze verder uit aan de hand van enkele deelvragen. Doet het bestendigen en institutionaliseren van voedselhulp afbraak aan de sociale mensenrechten? Als voedselhulp geen structurele oplossing kan zijn, wat dan wel? Is voedselhulp wel de beste manier om voedseloverschotten te verminderen, en past dit binnen de transitie naar een duurzamer voedselsysteem? Hoe kunnen we de toegang tot (het recht op) voldoende, duurzame en gezonde voeding voor iedereen vergroten en welke rol kunnen de verschillende stedelijke actoren hierin opnemen? 

Wat is een masterproefatelier?

In een masterproefatelier van de Stadsacademie onderzoeken studenten uit verschillende opleidingen, in het kader van hun bachelor- of masterproef, eenzelfde stedelijke duurzaamheidskwestie. Stedelijke actoren zoals beleidsmakers, experts, burgercollectieven en middenveldorganisaties worden gedurende het hele proces betrokken, van het formuleren van het probleem en de onderzoeksvragen tot de valorisatie van de inzichten. In de masterproefateliers staan leren van elkaar en experimenteren centraal. Met het onderzoek en de resultaten proberen we bij te dragen aan maatschappelijke verandering richting duurzame steden.