STADSACADEMIE is een platform voor samenwerking tussen Universiteit Gent en stedelijke actoren rond Gentse duurzaamheids­kwesties via transdisciplinair onderzoek en onderwijs.

Masterproefatelier
2023-2024

Sint-Pietersabdij als Foodhub

Hoe maken we van de Sint-Pietersabdij opnieuw een plek voor verbinding rond voedsel?

docenten

Coördinator De Stadsacademie
UGent — Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen — vakgroep Plant en Gewas
Artevelde Hogeschool — Coördinator afstudeerrichting scoiaal beleid
UGent — Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen — vakgroep Landbouweconomie
UGent — Faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen — vakgroep Politieke Wetenschappen
UGent — Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen — vakgroep Omgeving
Artevelde Hogeschool
UGent — Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur — vakgroep Architectuur en Stedenbouw
UGent — Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen — vakgroep Omgeving
UGent — Faculteit Letteren en Wijsbegeerte — vakgroep Geschiedenis
UGent — Faculteit Economie en Bedrijfskunde — vakgroep Marketing, Innovatie en organisatie

studenten

Master of Science in de biowetenschappen: land- en tuinbouwkunde: plantaardige en dierlijke productie
Master of Science in de bio-ingenieurswetenschappen: bos- en natuurbeheer
Master of Science in de bio-ingenieurswetenschappen: bos- en natuurbeheer

actoren

Historische Huizen Gent
Stad Gent — Dienst Milieu en Klimaat

contact

UGent — Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen — vakgroep Landbouweconomie
UGent — Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen — vakgroep Plant en Gewas
UGent — Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen — vakgroep Landbouweconomie

De Sint-Pietersabdij, bekend en geliefd in Gent, kent een rijke geschiedenis waarin voedsel een belangrijke rol heeft gespeeld. Zo was de abdij een grootgrondbezitter en kon het daardoor heel goed in zijn eigen eten voorzien. De wijngaard op het domein bestaat bijvoorbeeld al sinds de 9de eeuw en via gronden in het buitenland werden de monniken voorzien van o.a. specerijen, wijn, vee en graan. Men kan dus zeggen dat de monniken echte foodies waren, die zeer rijkelijk genoten van culinair vakmanschap en innovatie. Wie vandaag naar het 18de-eeuwse plankengewelf van de refter kijkt, ziet dan ook een uitbundige voorstelling van Bijbelse scènes rond eten. Maar deze schilderingen zijn echter alleen maar een voorstelling van het verleden, want tegenwoordig is de verbinding tussen de abdij en voedsel grotendeels verloren gegaan. Kan deze plek de verbinding met voedsel nieuw leven inblazen en iets betekenen voor de wijk en/of Gent op vlak van (eerlijk) voedsel?  

Dit masterproefatelier pakt dit vraagstuk samen met de Sint-Pietersabdij op. Met het idee van een voedselhub (Foodhub) als uitgangspunt wordt onderzocht of de abdij voor verbinding kan zorgen tussen wijkbewoners onderling, tussen stad en platteland, tussen stadsdelen, tussen burgers en beleid, maar vooral tussen Gentenaren en hun voedsel. Via deze specifieke case raken we ook aan bredere vraagstukken omtrent de transitie van het Gentse voedselsysteem. Met het concept van voedseldemocratie in gedachten, zullen we onderzoeken hoe we het voedselvraagstuk in Gent opnieuw kunnen politiseren: kan een voedselhub mensen meer controle geven over hoe en welk voedsel op hun bord komt, en welke prijs ze hiervoor kunnen en willen betalen? 

Wat is een masterproefatelier?

In een masterproefatelier van de Stadsacademie onderzoeken studenten uit verschillende opleidingen, in het kader van hun bachelor- of masterproef, eenzelfde stedelijke duurzaamheidskwestie. Stedelijke actoren zoals beleidsmakers, experts, burgercollectieven en middenveldorganisaties worden gedurende het hele proces betrokken, van het formuleren van het probleem en de onderzoeksvragen tot de valorisatie van de inzichten. In de masterproefateliers staan leren van elkaar en experimenteren centraal. Met het onderzoek en de resultaten proberen we bij te dragen aan maatschappelijke verandering richting duurzame steden.