Masterproefatelier Voedselondersteuning

Masterproefatelier Voedselondersteuning

Academiejaar 2023-2024

Onderdeel van het traject Voedseldemocratie
Docent(en): Amber Steyaert, Eline D'Haene, Carl Lachat, Wendy van Lippevelde, Jeroen Adam, Liesbeth Jacxsens, Joost Dessein, Lesley Hustinx
Student(en): Çağla Korkmaz, Selvin Turgut, Margot Deltour, Anne Sophie Van Dijck, Camille Schmidt, Jodie Pennewaert, Tatyana Mestdagh, Celeste Provost, Emma Hauser
Partner(s): KRAS vzw, BMLIK

De keuze kunnen maken wat je eet en hoeveel je eet? Voor veel mensen is het een evidentie.
Een groeiende groep mensen en gezinnen hebben die keuze echter niet. De coronacrisis en de stijgende voedselprijzen zorgden ervoor dat mensen meer en langer beroep doen op voedselhulp. Het logistiek platform Foodsavers herverdeelde sinds zijn oprichting in 2017 meer dan 1.763.716 voedselpakketten. Ze ervaren, net als sociale kruideniers en sociale restaurants, een grote vraag en een dalend aanbod. Ook zien we overal nieuwe burgerinitiatieven opduiken vaak met ondersteuning door lokale overheden. De Gentse voedselraad ondersteunde in 2022 bijvoorbeeld Kookploeg Gent Solidair en solidair eethuis Karoot. Daarnaast groeit echter ook de vraag of voedselhulp wel een rechtvaardige manier van armoedebestrijding is?

In het masterproefatelier voedselondersteuning buigen we ons over deze en vele andere vragen:
• Doet het bestendigen en institutionaliseren van voedselhulp afbraak aan de sociale mensenrechten?
• Als voedselhulp geen structurele oplossing kan zijn, wat dan wel?
• Is voedselhulp wel de beste manier om voedseloverschotten te verminderen? En past dit binnen de transitie naar een duurzamer voedselsysteem?
• Hoe kunnen we de toegang tot (het recht op) voldoende, duurzame en gezonde voeding voor iedereen vergroten?
• Welke rol kunnen de verschillende stedelijke actoren hierin opnemen?