Gentse gronden sessies I: Grond is landbouw

Gentse gronden sessies I: Grond is landbouw

18 april 2024, vanaf 19u
Abdijrefter STAM (Godshuizenlaan 2, Gent)

Onderdeel van het traject Plaats voor landbouw in de stadsrand
Spreker(s): Griet Celen (VLM), Koen Dhoore (Landwijzer), en Steven De Roo (boer op Gentse grond), moderatie Jeroen Adam (UGent)
Partner(s): Stadsacademie, ILVO, STAM
Inhoudelijke reacties of vragen: lotte.christiaens@ugent.be

Gent is een grootgrondbezitter. Het OCMW van Gent erfde bij haar oprichting duizenden hectares plattelandsgrond van haar voorgangers. Vandaag blijft nog 1.800 ha over, waarvan het overgrote deel landbouwgrond net buiten Gent. Wat is de toekomst van de Gentse Gronden? Welke rol kunnen ze spelen in de stedelijke uitdagingen van de 21ste eeuw? De Stadsacademie, ILVO en STAM slaan naar aanleiding van de expo Gentse Gronden de handen in elkaar en organiseren drie Gentse Gronden Sessies waarin we op zoek gaan naar antwoorden op deze toekomstvraag. Kom je mee luisteren, debatteren en dromen?

Gentse Gronden Sessie I – Grond is Landbouw

De Gentse Gronden worden al eeuwenlang gebruikt voor landbouw. Boeren spreken niet toevallig over “eeuwige grond” die van generatie op generatie werd doorgegeven. Voor de huidige pachters zijn de gronden van levensbelang voor het voortbestaan van hun boerderij. Voor nieuwe boeren op zoek naar grond zijn ze een bron van hoop. Welke rol kunnen de Gentse Gronden spelen om de landbouw nieuw leven te geven en duurzamer te maken? Kunnen ze de erg gescheiden werelden van de stad en de landbouw dichter bij elkaar te brengen? En hoe kunnen ze de open ruimte in en rond Gent versterken?

Welkom vanaf 19u

19u30 Intro ‘Grond is landbouw’ door Hans Vandermaelen (ILVO/UGent)
• Hans is ruimtelijk onderzoeker aan het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en gastprof verstedelijking, landbouw en voedsel aan de UGent. Hij cureerde samen met Esther Beeckaert (STAM) de expo Gentse Gronden.

20u00 Gesprek met…
Steven De Roo is melkveehouder in Afsnee en actief op Gentse Gronden
Griet Celen staat aan het roer van de afdeling Landinrichting en Grondenbank van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en één van de pleitbezorgers van een actiever grondbeleid voor landbouw
Koen Dhoore is lesgever bij Landwijzer, een organisatie die al meer dan 20 jaar jonge boeren opleidt in de biologische en biodynamische landbouw
Jeroen Adam is professor rurale sociologie aan de UGent en modereert het gesprek

21u00 Publieksvragen

21u45 Einde