Wandelsessie ?Living labs: Campus als labo voor klimaateducatie?

De transitie naar een duurzame en klimaatneutrale campus stelt de universiteiten en hogescholen voor vele uitdagingen inzake verdichting, groenbeheer, grondposities, eigenaarschap, beheer, circulaire economie, toegankelijkheid, delen van ruimte, etc. Via de uitbouw van Living Labs kunnen studenten bijdragen aan deze concrete duurzaamheidsuitdagingen. De wandeling bracht de deelnemers naar het living lab van HOGENT waar Veerle Lamote, stafmedewerker onderzoek bij HOGENT, iedereen rondleidde op campus Schoonmeersen. Living lab HOGENT is een lab met veel experimenteerruimte waarbij studenten via lessen, stages en eindproeven betrokken worden. Tijdens de wandeling verzorgde Thomas Block, hoofddocent binnen de Universiteit Gent, eveneens een uiteenzetting over de aanpak in Living Lab Campus Sterre van UGent waar studenten met vraagstukken aan de slag gingen binnen vakken en binnen transdisciplinaire masterproefateliers. Living Lab Campus Sterre maakt deel uit van de Stadsacademie. Tijdens de sessie werd het potentieel van living labs voor klimaateducatie onderzocht.

Deze wandelsessie maakte deel uit van het ?Seminarie klimaateducatie in het hoger onderwijs? dat werd georganiseerd door Duurzaam Educatiepunt (Vlaamse overheid) en CDO (UGent). Meer info op de website van het Departement Omgeving ? Vlaamse overheid.
Meer info over deze living labs is te vinden in deze Future Forward talk.

https://stadsacademie.be/en/sessie/wandelsessie-living-labs-campus-als-labo-voor-klimaateducatie/

Ecodesign Challenge Biodiversity on campus Sterre

Tijdens de ecodesign challenge georganiseerd door UGent in samenwerking met Vlaanderen Circulair, GLIMPS en BOS+ werkten biologie en industrieel design studenten samen aan oplossingen voor meer biodiversiteit op campus Sterre. . De studenten kregen een geleide rondleiding op campus Sterre, en gingen daarna aan de slag via de design thinking methode. Hun prototypes en plannen werden uiteindelijk voorgesteld aan een jury die bestond uit medewerkers van Vlaanderen Circulair, GLIMPS, BOS+, het Living Lab campus Sterre en de decaan van de faculteit Wetenschappen, die gehuisvest is op campus Sterre.

https://stadsacademie.be/en/onderwijs/ecodesign-challenge-biodiversiteit-op-campus-sterre/

Research project Living Lab campus Sterre

Een duurzame en klimaatneutrale campus

De UGent wil tegen 2050 CO2 neutraal zijn. Een belangrijk onderdeel van deze transitie is het gebouwenpatrimonium dat aan renovatie toe is en waarbij de infrastructuur ook duurzamer beheerd en gebruikt moet worden.

De universiteit als living lab

In de Stadsacademie vindt actie-onderzoek en actie-onderwijs plaats rond duurzaamheidsvraagstukken die relevant zijn voor de stad Gent en/of voor de UGent. De universiteit kan zo dienen als living lab waarbij de eigen instelling als een levend laboratorium wordt gebruikt en studenten, onderzoekers, docenten en de Centrale Administratie met hun enorme kennis bijdragen aan duurzame oplossingen.

Transdisciplinair onderzoek rond klimaatopgaves

De uitdaging om naar een duurzamere campus te evolueren past dan ook goed in de filosofie en werkwijze van de Stadsacademie. Daarom is er met steun van het Vlaams Klimaatfonds het living lab campus Sterre opgericht. Hierbij zullen studenten, onderzoekers, docenten, de Centrale Administratie, en andere betrokken actoren samen aan de klimaatopgaves van de campus werken.

Dit gebeurt via transdisciplinaire experimenten waarbij klimaatopgaves van campus Sterre worden geïdentificeerd door middel van sessies met studenten, docenten, vertegenwoordigers van de Centrale Administratie en externe actoren. Deze klimaatopgaves worden dan onderzocht door de studenten door middel van transdisciplinaire masterproefateliers, bachelorproeven, stages en andere opdrachten met terugkoppeling naar de betrokken actoren. De resultaten en uitdagingen worden via lezingen aan een breder publiek voorgesteld.

Om de opdracht haalbaar te houden werd gekozen om twee jaar op één campus, namelijk campus Sterre, te focussen, waarna inzichten en resultaten kunnen meegenomen worden naar andere campussen binnen en buiten UGent. Voor deze twee jaar is er een deeltijdse Living Lab coördinator aangeworven die als brug zal fungeren tussen de verschillende actoren en mee de sessies, masterproefateliers en lezingen zal faciliteren.

https://stadsacademie.be/en/onderzoek/living-lab-campus-sterre/

Kick-off Living Lab campus Sterre

Wat

Deze sessie is de aftrap van het living lab campus Sterre, waarbij de campus als experimenteerruimte dient voor studenten, universiteitsmedewerkers, academisch personeel en externe actoren die samen innovatieve maatregelen uitwerken om de campus  duurzamer en klimaatvriendelijker te maken.

De transitie naar een duurzame en klimaat neutrale campus stelt de universiteit niet alleen voor energetische bouwtechnische uitdagingen, maar evenzeer voor vraagstukken inzake verdichting, grondposities, eigenaarschap, beheer, circulaire economie, toegankelijkheid, delen van ruimte, etc.

In het living lab willen we docenten, onderzoekers, administratief en technisch personeel, studenten en externe actoren samenbrengen om actie-onderzoek en actie-onderwijs te doen rond deze klimaatopgaves op campus Sterre. De eerste stap hierin is om tijdens de stadsacademiesessie het vraagstuk vanuit de verschillende perspectieven van de verschillende actoren te belichten en zo tot een beter begrijpen van de opgaves te komen.

Programma

De stadsacademiesessie start met een korte introductie van het living lab project, de ervaringen van de studenten die al deel uitmaakten van het living lab en de uitdagingen in verband met de transitie van de campus.

Hierna worden deze uitdagingen verder verkend door in verschillende rondes in kleine groepjes te brainstormen in een ?world café? setting.

De uitkomst van deze brainstorm zal gebruikt worden om mogelijke opgaves te identificeren waar studenten samen met de andere betrokkenen onderzoek op kunnen uitvoeren.

https://stadsacademie.be/en/sessie/aftrap-living-lab-campus-sterre/

Master's thesis Biodiversity and softening

Van beton naar naar bloemrijk grasland: hiermee experimenteren studenten, medewerkers van de UGent en onderzoekers van het labo Bos en Natuur op campus Sterre.

Dankzij de UGent groenbeheerders werd een voetpad onthard en omgevormd tot een proeftuin. Het is niet evident om na het wegnemen van stoeptegels en stabiliserende lagen een biodivers stukje groen te maken. Daarom testen we in een blokkenproef hoe je een bloemrijk grasland kan creëren op een dergelijke urbane standplaats: verschillende substraten, bloemenmengsels of lokaal hooi met bloemenzaden van de Campus Sterre.

Thesisstudent Pablo volgt het eerste jaar van het experiment op en vergelijkt met (oudere!) ingezaaide urbane bodems in Gentse parken.

https://stadsacademie.be/en/onderwijs/masterproef-biodiversiteit-en-ontharding/

Neighbourhood safari Living Lab campus Sterre and Living Lab HOGENT

De UGent en HOGENT toveren hun campussen om tot levende laboratoria voor klimaatoplossingen.

In de buurtsafari maak je een wandeling langs verschillende bijzondere plekken, waar een expert telkens met veel plezier uitleg geeft over de verschillende aspecten van Living Lab HOGENT en Living Lab UGent. Afsluiten gebeurt met een drankje in de burenbar Cabane Banane.

Meer info op Facebook.

https://stadsacademie.be/en/sessie/buurtsafari/

Living Lab campus Sterre

The Living Lab campus Sterre is a project funded by the Flemish Climate Fund in which the campus serves as an experimentation space for students, university staff, academic staff and external actors who together develop innovative measures to make the campus more sustainable and climate-friendly.

https://stadsacademie.be/en/traject/living-lab-campus-sterre/