Just imagined: The role of education towards a fair world

Just imagined: The role of education towards a fair world

Wednesday 15 February 2023 om 19:30
Krookcafé, Ghent

Spreker(s): met o.a. Thomas Block (UGent), Liesbet Van Gompel (Leerkracht secundair, klimaatcoach bij GoodPlanet en KlimaatContact),
Partner(s): Reset.Vlaanderen, Masereelfonds, Oikos, Green Office Gent
Substantive responses or questions: charlotte.prove@ugent.be

Onderwijs vormt een belangrijke basis voor het verkrijgen van grip op de wereld om ons heen. Maar in welke mate nodigt het onderwijs ons ook uit om een andere wereld te verbeelden? Leren studenten en leerlingen om zich zo goed mogelijk te schikken binnen de huidige prestatiemaatschappij ? die onduurzaam is ? of leren zij om deze te bevragen? Wat is de rol van verbeelding binnen het onderwijs en hoe zou ons onderwijs er anders uit kunnen zien?

Op deze avond kruipt een leerkracht secundair onderwijs in de rol van doener en een beleidsmaker in de rol van uitdager. Er zijn twee co-verbeelders: jongeren die gelabeld worden als ?probleemgevallen? in het huidig onderwijssysteem presenteren hun visie op onderwijs en een duurzaamheidsprofessor presenteert een toekomstvisie waarin het hoger onderwijs studenten beter voorbereid op de complexe sociaal-ecologische uitdagingen die onze tijd kenmerken.

Moderator: Barbara Deruytter (Masereelfonds)
Dit evenement is gratis.

Enkel als we nieuwe toekomstbeelden ontwikkelen, kunnen we de koers van de samenleving wijzigen. Dat is de kwestie van deze tijd: hoe verbeelden we de transitie naar een rechtvaardige samenleving. Er zijn vijf edities van (H)Eerlijk verbeeld, met telkens input van een verbeelder, een doener en een uitdager. Eerst laat een boeiende spreker zijn of haar verbeelding los op een thema met toekomst. In een kort essay tackelt deze Verbeelder een deeldomein van de transitie naar een rechtvaardiger samenleving: het onderwijs, de cultuurwereld, de landbouw en commons in de stad(*). Hun utopie is aanleiding tot een gesprek met het publiek en twee andere gasten. De Doener draagt de laarzen in de modder en vertelt vanuit een concrete ervaring over het onderwerp. De Uitdager schaaft en schuurt ? want een utopisch beeld is mooi, maar de realiteit werkt soms tegen.
Meer informatie: www.heerlijkverbeeld.be