Just imagined: The role of urban agriculture towards a fair world

Just imagined: The role of urban agriculture towards a fair world

Wednesday 15 March 2023 om 19:30
Krookcafé, Ghent

Onderdeel van het traject Place for agriculture urban periphery
Spreker(s): met Tine Heyse (Gentse Schepen van Milieu, Klimaat en Wonen), Kurt Sannen (Boer & consultant bij Het Bolhuis, Voorzitter BioForum Vlaanderen), Barbara Van Dyck (Politiek agroecologe) en moderator Hans Vandermaelen (ILVO)
Partner(s): Reset.Vlaanderen, Masereelfonds, Oikos, Green Office Gent
Substantive responses or questions: charlotte.prove@ugent.be

Toegang tot gezond en duurzaam voedsel voor iedereen. Als dat nu hét uitgangspunt zou zijn bij het uitwerken van een landbouw- en voedselsysteem voor de toekomst.
Een agro-ecologisch voedselsysteem vertrekt van die premisse: voedsel is een mensenrecht. Deze benadering staat in schril contrast met het huidige Europees (en ook Vlaams) landbouwbeleid dat nog steeds schaalvergroting en intensifiëring bevoordeelt en principes als het sluiten van kringlopen op bedrijfsniveau onderwaardeert. Benieuwd wat een agro-ecologische voedselproductie voor ons als burgers of consumenten betekent? Of voor onze boeren en boerinnen? Laat je inspireren door de beeldende verhalen en denk mee na over de rol die misschien ook jij zou kunnen spelen?

? Verbeelder: Tine Heyse (Gentse Schepen van Milieu, Klimaat en Wonen)
? Doener: Kurt Sannen (Boer & consultant bij Het Bolhuis, Voorzitter BioForum Vlaanderen)
? Uitdager: Barbara Van Dyck (Politiek agroecologe)
Gemodereerd door Hans Vandermaelen (Onderzoeker ILVO)

Gratis voor iedereen!
_____
Enkel als we nieuwe toekomstbeelden ontwikkelen, kunnen we de koers van de samenleving wijzigen. Dat is de kwestie van deze tijd: hoe verbeelden we de transitie naar een rechtvaardige samenleving. Hoe ziet bijvoorbeeld een biodiverse landbouw er uit? En wat betekent dit voor het onderwijs, wat is de rol van cultuur in de noodzakelijke ommekeer?
Deze verbeeldingskracht ontwikkelen is een collectieve opdracht. Ga daarom mee, samen met verbeelders, uitdagers, en doeners, in gesprek hoe we deze (h)eerlijke wereld vorm kunnen geven.
We verwelkomen jullie op vijf Verbeeldingsavonden, met telkens input van een Verbeelder, een Doener en een Uitdager. De Verbeelder laat zijn of haar verbeelding los op een thema met toekomst. In een kort essay tackelt deze Verbeelder een deeldomein van de transitie naar een rechtvaardiger samenleving: het onderwijs, de cultuurwereld, de landbouw en commons in de stad. Hun utopie is aanleiding tot een gesprek met het publiek en twee andere gasten. De Doener draagt de laarzen in de modder en vertelt vanuit een concrete ervaring over het onderwerp. De Uitdager schaaft en schuurt - want een utopisch beeld is mooi, maar de realiteit werkt soms tegen.