Gentse gronden sessie II: Grond is voedsel

Gentse gronden sessie II: Grond is voedsel

16 mei 2024, vanaf 19u
Abdijrefter STAM (Godshuizenlaan 2, Gent)

Onderdeel van het traject Place for agriculture urban periphery
Spreker(s): Caroline Vandekinderen (UGent), Wiepke Boogaerts (Karoot), Michiel Dehaene (UGent) en Eline Vermeir (Goedinge), moderatie Jeroen Adam (UGent)
Partner(s): Stadsacademie, ILVO, STAM
Substantive responses or questions: lotte.christiaens@ugent.be

Gent is een grootgrondbezitter. Het OCMW van Gent erfde bij haar oprichting duizenden hectares plattelandsgrond van haar voorgangers. Vandaag blijft nog 1.800 ha over, waarvan het overgrote deel landbouwgrond net buiten Gent. Wat is de toekomst van de Gentse Gronden? Welke rol kunnen ze spelen in de stedelijke uitdagingen van de 21ste eeuw? De Stadsacademie, ILVO en STAM slaan naar aanleiding van de expo Gentse Gronden de handen in elkaar en organiseren drie Gentse Gronden Sessies waarin we op zoek gaan naar antwoorden op deze toekomstvraag. Kom je mee luisteren, debatteren en dromen?

Gentse Gronden Sessie II ? Grond is Voedsel

De Gentse Gronden speelden eeuwenlang een hoofdrol in de stedelijke armen- en ziekenzorg. Ze werden gekoesterd als bron van pachtinkomsten, voedsel en energie. Bij de modernisering van het sociaal beleid enkele decennia geleden verdween het thema voedsel van de agenda en leek de rol van de gronden uitgespeeld. Maar ondanks verschillende vormen van hulp hebben vele Gentenaars vandaag geen toegang tot gezond, duurzaam voedsel. Welke rol kunnen de Gentse Gronden spelen om die toegang te verbeteren? Hoe zou het historische landbouwpatrimonium een hedendaagse sociale betekenis kunnen krijgen? En hoe ga je daar concreet mee aan de slag?

Welkom vanaf 19u

19u30 Intro ?Grond is voedsel? door Hans Vandermaelen (ILVO/UGent)
? Hans is ruimtelijk onderzoeker aan het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en gastprof verstedelijking, landbouw en voedsel aan de UGent. Hij cureerde samen met Esther Beeckaert (STAM) de expo Gentse Gronden.

20u00 Gesprek met?
? Caroline Vandekinderen is onderzoeker aan de UGent en HoGent, met kritisch geëngageerde inzichten in de zin en de onzin van voedselhulp bij armoedebestrijding.
? Wiepke Boogaerts is kok en één van de bezielers van Karoot, een coöperatief eethuis in de Brugse Poort waar waar Gentenaars van eerlijke, lokale dagschotels aan sociale prijzen genieten.
? Eline Vermeir is boerin en sinds kort één van de gezichten van bioboerderij De Goedinge, op Gentse Gronden in Afsnee
? Michiel Dehaene is hoofddocent stedenbouw aan de UGent, voorzitter van de Jury Stadsvernieuwing en gepassioneerd denker over een ?agroecologische stedenbouw?
? Jeroen Adam is professor rurale sociologie aan de UGent en modereert het gesprek

21u00 Publieksvragen

21u45 Einde